Yrityksen perustaminenOlet varmasti suorittanut itsetutkiskelun huolella ja päättänyt perustaa yrityksen. Yrityksen perustaminen lähtee aina liikkeelle liikeideasta. Sinulla siis tulee olla idea mitä myyt, kenelle myyt ja miten myyt. Lisäksi kannattaa selvittää, onko uuden yrityksen perustaminen paras vaihtoehto vai ostaa valmis yritys, jossa voi liikeideaa hyödyntää.

Liiketoimintasuunnitelma selkiyttää kokonaiskuvaa

Liiketoimintasuunnitelman laatiminen on joillekin haastava urakka, mutta sitä ei kannata väheksyä. Tarkasti ja kriittisesti laadittu liiketoimintasuunnitelma auttaa sinua hahmottamaan tarkemmin toimintasi kokonaiskuvan, mahdollisuudet sekä myös riskit. Lisäksi hyvin ja tarkasti laadittu liiketoimintasuunnitelma auttaa sinua sekä henkilökohtaisen että yrityksen rahoituksen saamisessa. Käytä siis aikaa liiketoimintasuunnitelman laatimiseen. Verkko on täynnä pohjia, joita voit hyödyntää ja ohessa yksi hyvä esimerkkipohja:

Yritystoiminnan luvanvaraisuus ja ilmoitusvelvollisuus

Selvitä, tarvitseeko toimialasi yritys joitan erityisiä lupia tai onko tarvetta tehdä normaalista poikkeavia ilmoituksia viranomaisille. Esimerkkejä luvanvaraisesta toiminnasta ovat rahoitusala ja lääkeala.

Tutustu myös verotuksellisiin seikkoihin. Veroihin liittyvissä asioissa ei tarvitse olla mestari vaan riittää, että tuntee perusasiat ja hankkii yritykselleen hyvän kirjanpitäjän. Kirjanpitäjä nopeuttaa huomattavasti monia asioita yritystoiminnassa ja itse voit paremmin keskittyä oman osaamisen osa-alueisiin. Kirjanpitokulut ovat pienet verrattuna aikaan, jonka itse käyttäisit kirjanpitoon.

Muut toimenpiteet, joita yrityksen perustaminen vaatii

Aikaisemmin laatimasi liiketoimintasuunnitelma auttaa hahmottamaan muut mahdolliset toimenpiteet, joita sinun tulee tehdä ennen toiminnan aloittamista. Sinun tulee miettiä esimerkiksi minkälaisen liiketilan tarvitset, laatia markkinointisuunnitelma, tutkia mahdollisuudet esisopimuksiin ja kaiken tämän ohella pitäisi vielä keksiä yritykselle nimi.

Rahoituksen järjestäminen

Muistathan liiketoimintasuunnitelman, jonka olet laatinut? Hyvä, sillä tarvitset sitä rahoituksen järjestämisessä. Sekä starttiraha että uudelle yritykselle myönnettävä yrityslaina myönnetään vain, jos liiketoimintasuunnitelma on hyvin laadittu ja todistaa, että liiketoiminnasta voi tulla kannattavaa.

Yhtiömuodon valinta

Yhtiömuodon valintaan vaikuttaa moni asia. Jos tarkoituksesi on työllistää ainoastaan itsesi ja toiminta tulee olemaan pienimuotoista (saat leipää kaupasta ja ajoittain leivän päälle makkaraa ja/tai juustoa), voit valita yritysmuodoksi yksityinen elinkeinoharjoittaja, eli toiminimi.

Jos perustat yrityksen, jossa on yhtiökumppani tai useita, valitse osakeyhtiö. Osakeyhtiö on ainut järkevä vaihtoehto myös sellaiselle yksinyrittäjälle, jonka tavoitteena on kehittää ja kasvattaa yritystään. Vaikka osakeyhtiö vaatii hieman enemmän byrokratiaa kuin toiminimi, niin pidemmän päälle kasvavalle yritykselle se on paras vaihtoehto.

Muita vaihtoehtoja yritysmuodoksi ovat avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö sekä osuuskunta. Pääsääntöisesti nämä voit unohtaa.

Hyvä kirjanpitäjä auttaa sinua yhtiömuodon valinnassa. Hyödynnä siis hänen kokemuksensa.

Perustamisilmoitus

Kun edellä mainintut asiat ovat kunnossa, laadi perustamisilmoitus. Tämä on nopea ja helppo toimenpide, johon löydät ohjeet ja vaiheet alla olevasta osoitteesta:

Osakeyhtiön perustaminen onnistuu helposti verkkohakemuksella. Muiden yhtiömuotojen osalta tulee tehdä paperinen ilmoitus.