Kevytyrittäjyys tarkoittaa yrittämisen muotoa, jossa henkilö työllistää itsensä yrittäjämäisesti, mutta tämä tapahtuu ilman omaa, juridista yritystä. Voit siis tarjota omaa osaamistasi yrityksille ilman yrityksen perustamista ja laskuttaa palvelusi laskutuspalvelun kautta. Laskutuspalvelusta voit sitten nostaa itsellesi palkkaa verokorttisi perusteella.
Yksi Suomessa tunnetuimpia, kevytyrittäjyyteen kannustavista laskutuspalveluista, on Ukko -palvelu.
Kevytyrittäjyydessä työn suorittaja ei ole juridisessa mielessä yrittäjä, mutta ei toisaalta palkansaajakaan vaan hänen tulkitaan olevan itsensä työllistäjä. Itsensä työllistäjät ovat oikeutettuja esimerkiksi soviteltuun päivärahaan ja useisiin muihin palkansaajan etuihin.
Sopiiko kevytyrittäjyys minulle?
Kevytyrittäjyys ei sovi kaikille eikä sovellu kaikkiin aloihin. Jos olet tosissasi yrityksen perustamisen suhteen ja varma liikeideastasi, unohda kevytyrittäjyys ja perusta yritys. Jos myyt tuotetta tai haluat perustaa verkkokaupan, perusta yritys. Kevytyrittäjyys soveltuu sinulle ainoastaan, jos myyt omaa palveluasi.
Jos yhtään epäröit tai ideasi on uusi ja mullistava, kevytyrittäjyys saattaa olla hyvä keino testata kysyntää ilman, että joudut ”luopumaan” palkansaajan etuuksista ja juridisesta asemasta.
Miksi kokeilla kevytyrittäjyyttä?
Moni kevytyrittäjyyttä kokeileva pelkää yrityksen tuomaa byrokratiaa. Pelko on kuitenkin aiheeton, varsinkin jos oma liikeidea on hyvä ja oma osaaminen hyvällä tasolla. Jos ei luota omaan osaamiseensa ja liikeideaansa, voi kokeilla kevytyrittäjyyttä.
Loppujen lopuksi kevytyrittäjyys on vain ”välitila”, jota juridisesti ei ole olemassa. Lain mukaan ihmiset ovat työtä tehdessään joko palkansaajia tai yrittäjiä. Tämä kannattaa huomioida ja varmistaa, että kevytyrittäjyys ei vaikuta erilaisiin etuuksiin.
Jos haluat, kokeile kevytyrittäjyyttä hetki. Mutta vain hetki, jotta näet oman liikeideasi potentiaalin. Jos palvelusi lähtee lentoon, lopeta kevytyrittäjyys ja perusta oma yritys. Jos palvelusi ei herätä kiinnostusta, lopeta kevytyrittäjyys ja mieti, voiko ideeasi parantaa tai vaihtoehtoisesti pysy/palaa työntekijäksi.