Starttiraha on yksi ainoista tuista, joita yrittäjä voi saada henkilökohtaisen talouden tueksi. Starttiraha on tarkoitettu yritystoiminnan aloitusvaiheen tueksi ja sitä on mahdollista saada 6, 12 tai 18 kuukautta tietyin edellytyksin. Tuen pituus määräytyy vaiheittain ja oletuksena starttiraha maksetaan 6 kuukautta. Jatkoa tulee hakea erikseen.
Kenen on mahdollista saada starttirahaa?
- Jos olet työtön työnhakija.
- Et ole työtön, mutta siirryt kokoaikaiseksi yrittäjäksi esimerkiksi palkkatyöstä, opiskelusta tai kotityöstä. Yritystoiminta ei saa olla sivutoimista.
- Starttiraha myönnetään vasta, kun on selvittänyt, että yrittäjyys on hakijalle sopiva vaihtoehto työllistyä. Starttirahan myöntää TE-toimisto.
Starttirahan saamisen edellytyksiä
- Yrittäjyys päätoimisesti (tuen saaja ei saa olla palkollisena muualla).
- Tarvittavat valmiudet yritystoimintaan.
- Mahdollisuudet kannattavaan liiketoimintaan.
- Starttirahan taloudellinen tarpeellisuus.
- Yritystoiminta alkaa vasta, kun tuki on myönnetty. Joillakin paikkakunnilla toiminnan voi aloittaa ennen kuin tuki on myönnetty, mutta hakemus tulee tehdä ennen yritystoiminnan aloittamista. Tarkemmat tiedot saat paikalliselta TE-toimistolta.
Näin haet starttirahaa
Suunnitellessasi yrityksen perustamista, ole hyvissä ajoin ennen yritystoiminnan aloittamista yhteydessä paikalliseen TE-toimistoon. Paikallinen TE-toimisto antaa lisätietoa mahdollisuudestasi saada starttirahaa.
Älä aloita yritystoimintaa ennen kuin olet saanut tarkentavat ohjeet TE-toimistolta.
Starttirahaa voit hakea TE-toimistolta Oma asiointi -verkkopalvelun kautta, jossa selvität muun muassa yrityksen toiminta- ja rahoitussuunnitelman.
- Kirjaudu Oma asiointi -palveluun.
- Jos et voi käyttää Oma asiointia, voit hakea starttirahaa lomakkeella.
Starttirahan määrä
Starttiraha muodostuu perustuesta, joka on 32,40 euroa päivältä vuonna 2017. Perustuki maksetaan työpäiviltä ja se haetaan jälkikäteen. Maksatushakemus tulee toimittaa viimeistään kahden kuukauden kuluessa jakson päättymisestä. Maksatushakemus täytetään Oma asionti -palvelussa.
Keskimäärin starttirahan määrä on 650 – 750 euroa kuukaudessa. Tästä summasta vähennetään ansiovero.
TE-toimisto päättää, myönnetäänkö hakijalle starttiraha. Päätöksessä otetaan huomioon muun muassa alan yritysten kilpailutilanne ja uuden yritystoiminnan tarve paikkakunnalla.
Yrittäjäkurssi
TE-toimisto yleensä vaatii, että yrittäjäkurssi suoritetaan edellytyksenä starttirahalle. Hakiessasi starttirahaa saat TE-toimistolta tietoa yrittäjäkurssien aloitusajankohdista. Yrittäjäkurssin voi suorittaa, vaikka starttiraha olisi jo myönnetty ja yritystoiminta on alkanut.
Hyödynnä Oma Yritys-Suomi -palvelua
Oma Yritys-Suomi -palvelu kokoaa julkiset yrityspalvelut yhteen osoitteeseen. Palvelu sisältää tietoa, työkaluja, palveluhakemistoja ja sähköisiä asiointipalveluja sekä aloittavien että jo toimivien yritysten tarpeisiin. Voit esimerkiksi tehdä liiketoimintasuunnitelmasi Oma Yritys-Suomi -palvelun työkaluilla ja hyödyntää näitä tietoja starttirahan hakemisessa.
Kysymyksiä starttirahaan liittyen
Osaamme auttaa myös starttirahaan liittyvissä asioissa. Kerro suunnitelmistasi, niin katsotaan voimmeko olla apunasi!